Erik XIV:s tapet. Olja och på duk. 200×135 cm.

 

Ett tvådelat verk som består av målningarna Erik XIV:s pantalonger och Erik XIV:s tapet och blev utställt under Novemberutstillningen på Drammen museum 2019. Verket blev utsett till “Årets mest markante verk”.

  S. van der Meulen: Erik XIV, 1561.

Till verket följde även texten:

Målningen Erik XIV:s pantalonger är en pastisch av Steven van der Meulens målning av Erik XIV från 1561. Den är helt lik originalet förutom att bakgrunden, scenen och podiet som kungen vilar sin vänster hand på är draperat i kamouflage, hämtat från dagens mode. Motivet är dessutom beskuret så att enbart underkroppen på Erik visas. Stolt visar han fram sista modet anno 1561, röd puffkjol med guldbrokad och rosa pantalånger. En långsamt fram-mejslad målning lager på lager som visar upp rikedom och prakt mot en fond av dolda avsikter. Som pendang står målningen Erik XIV:s tapet. En vägg av gran. Materien och det kollektiva råämnet, Nordisk skog. Ett inpräntat mönster uppenbaras. Ett porträtt av kungens rike som det avslöjas när det avbildas raskt, i en målar-akt. Ogenomträngligt.

 

Erik XIV:s pantalonger. Olja och bivax på duk. 135×200 cm.

 

Ole och Linus framfør Erik XIV:s pantalonger och tapet på Drammen museum 2019.