Public commission at The Department of Information Science and Media Studies at the University of Bergen made by Patrik Entian and Ellen Røed http://www.ellenrøed.no 

Oil paintings and interactive video works based on the earlier look of the office landscape, notes, charts around corridors and meeting rooms, the departments different research fields and also through conversations and interviews with staff, researchers and students.

Article in Bergens Tidende 7th feb 2006 BT Orderud

 

M05

Our work also became a part of an ongoing research project at the department about public commission in society. Here under are some excerpts from interviews with the staff and students looking into this art commission.

 

Med04Med07

Intervjuer med ansatte ved institutt for informasjons- og medievitenskap

Løse spørsmålsformuleringer:

 1. Betyr det noe for deg hvordan det ser ut her?
 2. Har du lagt merke til endringer her?
 3. Hva syns du eventuelt om endringene?
 4. Har du merket deg noe du liker/ ikke liker?
 5. Har du hatt noen tanker underveis i prosjektet?
 6. Hva syns du nå?

 

Intervjuobjekt 1:

Han bryr seg om hvordan det ser ut der han studerer og har lagt merke til at det har skjedd endringer på instituttet. Han var overrasket i begynnelsen da det kun var Firefox-symbolet og Frankenstein som hadde kommet opp, samt noen malte vegger. Han synes utsmykkingen er kul i forhold til det sykehusgule som var tidligere, men svarer ”både og” på spørsmål om hva han synes om endringene. Han liker Firefox-symbolet, det er veldig stilig. Men synes ikke skjermene på pauserommet er særlig ”fancy”. De er litt skremmende i uttrykket, men han vedgår at det kanskje er litt av poenget.

Han har snakket med kunstnerne underveis i prosjektet, men har ikke hatt noen spesielle ønsker om hva som bør komme på veggene. Han har vært spent på hva som kommer og har forstått problemene kunstnerne har hatt i forhold til det å finne temaer som passer til fagområdene. Han synes de har tatt greie valg i forhold til problemene, men mener at man skal være spesielt interessert for å forstå alt, for eksempel delfinen og bananen i 6. etasje. Bortsett fra disse symbolene synes han at kunsten er veldig generell, og savner noe som er skikkelig ”nerdete” i og med at mange på instituttet er nerder innen sine fagfelt. Alt i alt synes han at det som har skjedd er positivt for utsmykningsnivået.

 

_MG_1906_MG_1834

frank1frank2_MG_1856_MG_1860

Intervjuobjekt 2:

Betyr det noe for deg hvordan det ser ut på arbeidsplassen?

 • Jeg syns kunsten her er ganske greit. Det er fargerikt. Jeg kunne kanskje tenkt meg en annen type kunst – jeg er ikke særlig imponert over den videokunsten. Men bildekunsten syns jeg er artig.
 • Jeg hadde ikke spesielle forventninger til kunsten. Jeg liker pac man. Jeg føler meg ikke spesielt provosert av Orderudgården, men jeg syns det er litt merkelig. Selv om det jo er en referanse til historien ved instituttet – at noen har forsket på det. Det nye bildet av Java-koppen syns jeg er kjekt.
 • Jeg har vært i begge etasjene og sett.
 • Jeg har snakket litt med kunstnerne, men bare helt overflatisk. De presenterte seg for ganske lenge siden. Men jeg tror ikke jeg har påvirket prosessen noe særlig.
 • Når det gjelder effekten av kunsten så vet jeg ikke hva det kan være.
 • Jeg hadde ingen forventninger til kunsten.

Med03_MG_1896_MG_1879Screen Shot 2017-01-15 at 19.08.21Med02Med06

Intervjuobjekt 3:

Betyr det noe for deg hvordan det ser ut her?

Ja, absolutt. Jeg har syns at det absolutt er behov for å gjøre noe her, og bildene passer veldig godt.

 • Favorittene mine blant bildene er den veggen fra hjørnerommet ned til Rune og Maichen. Særlig de bildene med Sexy Beast, lesesalen og Benjamin. Der er det flest på rad jeg liker – det er mye jeg liker på den rekka.
 • Det er ikke noen bilder jeg direkte misliker. Kanskje jeg ikke er så begeistret for Rubiks Kube. Den merker seg litt ut på et vis.
 • Jeg har ikke snakket med kunstnerne. De var ikke så kontrete på det møtet hvor de presenterte seg, så jeg har ikke gjort meg noen spesielle tanker. De fikk ha frihet til å gjøre det de ville.
 • Jeg har snakket litt med andre om kunsten, uformelt og spesielt på vernissagen.
 • Jeg tror nok at trivsel på arbeidsplassen henger sammen med hvordan det ser ut her. Det er også mange andre ting man kunne tatt tak i her. Alle gangene her er veldig smale og trange. Det er ingen møteplasser her, det hadde vært fint med litt sittegrupper og slikt. Lunsjrommet ligger også litt avsides til. Det burde vært mer åpent her. Jeg syns fellesrommet i 6. etg ser bra ut. Kjøkkenet her nede i 5 etg er for lite, men det ser mye bedre ut nå. Det kunne vært litt større kjøkken slik at det kunne fungert mer som møteplass. Seminarrommet blir også av og til brukt til samlinger. Det ser litt mye ut som et klasserom syns jeg. Det er ikke trivelig. Det kunne godt vært noen sittegrupper der inne.
 • Men det kom seg i gangene med bildene og med de grå veggene. De gule veggene skriker institusjon. Belegget på gulvet er heller ikke særlig fint.
 • Jeg er veldig fornøyd med bildene, men man kan gjøre mer her. Det er det definitivt andre som og har vært inne på. Det er et stort forbedringspotensial her.
 • Med01Med08_MG_1822_MG_1833_MG_1808Med10
 • Intervjuobjekt 4:
  • Ja jeg har vært i 6. etg og sett. Jeg syns det er finere i 5. etg. Det ser også ut som det er mer her nede enn i 6. etg. Jeg forsto ikke helt kofferten eller delfinen, men bildet av pac man er kjekt. Vi hadde en liten diskusjon om bananen – hvorvidt det er en Velvet Underground referanse eller hva.
  • Da det kom kunst inn i pauserommet i 6 etg. begynte folk å merke at kunsten var i ferd med å komme opp på veggene. Da begynte mange å snakke om det. Jeg liker monitorene, de er fine. Bildet av Orderud Gård har blitt mye diskutert. Vi sto der og så på det og så gikk det opp for alle samtidig hva det var. Det er en god ide, og alle forstår det.
  • Jeg har sett kunstnerne når jeg har vært her om kveldene, men jeg har ikke snakket med dem. Men jeg hadde ingen forventninger til hva som skulle komme på veggene her, selv om jeg jo hadde hørt om at noe skulle skje.
  • Jeg syns de er stilige de tre bildene ved hjørnerommet, som er tatt fra studentenes PC-sal.
  • Jeg syns det er dumt at ikke studentene ble varslet om Vernissage. Vi er jo her og! Det gjør at man føler seg veldig avskåret fra det som skjer her. Vi trengte kanskje ikke bli invitert, men vi kunne i det minste blitt opplyst om det.

  U04M03Screen Shot 2017-01-15 at 19.09.03Med05U03_MG_1887_MG_1885

 • Intervjuobjekt 5:Betyr det noe for deg hvordan det ser ut her?
  • Det betyr noe men ikke så veldig mye. Det sosiale er mye viktigere enn hvordan det ser ut her. Så hvis denne kunsten kan bidra til å fremme kommunikasjonen mellom de stabsansatte så er det jo bra. Men det er ikke avgjørende for meg for min trivsel her.
  • Jeg syns tingene er OK. De har vært moro å kikke på. Men det er jo relativt enkel kunst, så det er nok å se på dem en gang eller to. Det er nok morsommere for folk utenfra enn for dem som er her hele tiden. Det er ikke så mange lag å flikke av hvert bilde, så etter et par ganger trenger man ikke stoppe opp og se på dem lenger. Det er nok viktigere for folk som bare er innom instituttet. Vi her venner oss til det.
  • Jeg har ikke vært i 6. etg og sett. Men jeg har hørt om Orderud Gård-bildet, så det har jeg tenkt å gå opp å kikke på.

   

  Er det noe du liker/ ikke liker?

  • Jeg syns den togruten fra Paris til Lyon er den morsomste. Jeg laget noe tilsvarende i ca 1948. Og så syns jeg ideen om Orderud Gård er interessant og spennende. Noen av bildene her kan nok være med på å motivere til å gi medievitere en gjenkjennelsesvirkning.

   

  Selvfølgelig er det viktig hvordan det ser ut her. Omgivelser påvirker. Jeg har kikket litt på kunsten her, har ikke sett så veldig nøye, men jeg ser relevansen av motivene. Man legger særlig merke til de store bildene i trappene. Jeg syns det er helt greit, bildene er fine. Jeg har ikke så mye peiling, men jeg syns det er koselig og fint.

  • Jeg har snakket med kunstnerne under hele prosessen. Men jeg tror ikke jeg har bidratt med noe. Jeg har sett hvordan de jobber. Jeg snakket med dem ganske tidlig og ga dem en liten faglig bakgrunn da de spurte om det.
  • Jeg syns det er interessant hva de har fått til. Noen av bildene er jo kopier av andre ting her i gangene. Men jeg har lagt merke til Kristin Johnson og så skal jeg opp og se på Orderud-bildet, for dette er jo innspill til mediesaker.
  • Disse kunstnerne har jo en kreativ kjerne og de har hatt gode ideer syns jeg. Jeg har alltid savnet å ha noe der Kristin Johnson nå henger. Fordi det er en så kjedelig og stor flate som kan sees fra trappen. Jeg har alltid tenkt at det er en flate som man burde gjøre noe med.
  • Jeg syns det er greit med de gråe flatene, men jeg har merket at her i min krok har det liksom blitt litt mørkere nå.
  • _MG_1796_MG_1798_MG_1804_MG_1806
  • Intervjuobjekt 6: Betyr det noe for deg hvordan det ser ut her?
   • Det er viktig at det er trivelig på arbeidsplassen, og at det gjenspeiler eller er tydelig hvor man jobber – hva slags arbeidsplass det er.
   • Jeg syns det er kjekt med kunsten. Det gjør det i hvert fall tydeligere hvilket institutt man jobber ved.
   • Jeg har ikke vært i 6. etg, men jeg liker det meste i 5 etg. Hun hallodamen er fin, og firefox er fin. Firefox er nok favoritten min. Jeg syns at motivvalgene er ålreite. Det er greit at detaljer er hentet ut fra ting vi har sett før. Filmplakaten fra Sexy Beast syns jeg er litt tøff. Ved siden av den er det også en gammel plakat fra Cinemateket. Også er det noen som har hatt en lapp på døren som har blitt bilde. Jeg syns det er viktig at man kan kjenne igjen disse tingene.
   • Nei, jeg har ikke snakket med kunstnerne. Jeg har observert at de har vært her, og jeg tenkte vel at de drev med en utsmykning, men jeg så ikke for meg noe om hva det skulle bli.
   • Jeg syns alt er OK. Kanskje ikke de to av Frankenstein – men det er bare en minor detail. Jeg er litt mot at det er føringer på slike oppdrag. Alle har jo meninger, og det er alltid noen som ikke vil bli fornøyde, så det er ikke vits å ha noen demokratiske avgjørelser i slike prosesser. Det skal jo ikke være en popularitetskonkurranse dette. Dette er jo ikke høy kunst, men kanskje mer en popkunst montasje – som er grei eller befitting – dette instituttet. Det kom bra ut.
   • Firefox er veldig fin, det er den beste syns jeg. Pac man er også fin – den er god. Jeg syns det er bra at det ikke er for pretensiøst – det er ikke uforståelig installasjonskunst – det er nesten som høykvalitets plakater heller. Videoskjermen i 5. etg syns jeg er kul og tøff.
   • Jeg husker jeg kommenterte underveis til andre at jeg syns Firefox var fin.
   • Det er viktig at det ser pent og rent ut på en arbeidsplass, og det gjør det ved å henge noe på veggen. Kontorene her er jo kjipe, men ikke sååå kjipe at man trenger gjøre noe med dem. Kontorene i 6. etg er mye kjipere enn 5. etg.

   M02_MG_1910_MG_1862_MG_1779_MG_1772_MG_1766